Viticulture and Local Development in the Municipalities of Jumilla and Yecla (Murcia)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5944/etfvi.18.2025.42064

Keywords:

Vineyard; local development; new agriculture; sustainability; irrigation; wine tourism

Abstract

For many decades, viticulture has been one of the main economic engines in the municipalities of Jumilla and Yecla. The creation of jobs, the sustainable cultivation of the land and the growing development of wine tourism are the most evident results of this agricultural activity, although there are also important threats such as the competitiveness of intensive crops, the rise in prices of production inputs and the lack of generational replacement. Through a mixed methodology based on the use of statistical data and a series of in-depth interviews and fieldwork, a SWOT-CAME diagnosis has been carried out which will help to understand the current reality of the vineyard and offer possible alternatives for the future, as well as to identify the strengths and opportunities offered by the wine-growing activity in the current times for the socio-economic development of this region located in the north of the Region of Murcia. The physical characteristics and geographical situation offer an agricultural economy in full development and, in the case of vineyards, a guarantee in the maintenance of the landscape, the ecological balance and the conservation of the soil, flora and fauna.

Downloads

References

Alonso, J.L. (2003). Redes y procesos de innovación en las comarcas vinícolas de Castilla y León: el ejemplo de la D.O. Bierzo. Boletín de la Asociación Española de Geografía, 36, 43-60. https://www.age-geografia.es/ojs/index.php/bage/article/view/457/428

Blázquez, J. (1987). Yecla en tiempos de Felipe II (1556-1598). Excmo. Ayuntamiento de Yecla. 137 págs.

Cánoves, G., Herrera, L. y Villarino, M. (2005). Turismo rural en España: paisajes, nuevos usos y nuevas visiones. Cuadernos de Turismo, 15,63-76. https://revistas.um.es/turismo/article/view/18511

Cánoves, G., Herrera, L. y Blanco, A. (2005). Turismo rural en España: un análisis de la evolución en el contexto europeo. Cuadernos de Geografía 77, 41-58. https://www.uv.es/cuadernosgeo/CG77_041_058.pdf

CARTOMUR. Acceso al servicio cartográfico público de la Región de Murcia. https://sitmurcia.carm.es/wms

Casanova (2004). Desarrollo local, tejidos productivos y formación: abordajes alternativos para la formación y el trabajo de los jóvenes. Montevideo: CINTERFOR. 163 págs. http://www.cinterfor.org/sites/default/files/file_publicacion/total.pdf

Cinelli Colombini, D. (2015). Wine tourism in Italy. International Journal of Wine Research, 7, 29–35. https://doi.org/10.2147/IJWR.S82688

Cunningham, W, Cunningham, C y O´reilly (2023). Principles of environmental science. Ed. McGraw-Hill. México

De Castro, C., Gadea Montesinos, M. E., Pedreño, A., & Ramírez Melgarejo, A. J. (2017). Coaliciones sociales y políticas en el desarrollo del sector agroexportador: las frutas murcianas en las redes globales de producción agroalimentaria. Mundo Agrario, 18(37), e043. https://doi.org/10.24215/15155994e043

Delgado, J.M., & Martínez, L.C. (2017). Envejecimiento y desequilibrios poblacionales en las regiones españolas con desafíos demográficos. Ería, Revista cuatrimestral de Geografía, 31(1), 21-43. https://doi.org/10.17811/er.1.2017.21-43

Duboscq, M.CH. (2010). La comercialización del enoturismo en Francia. Libro de actas del 2º Congreso Europeo de Turismo Industrial, Toledo 2008, 186-191.

Fernández, J., & Vidal, M. J. (2020). Las rutas del vino como motores de dinamización socio-territorial: el caso de Castilla y León. Boletín de La Asociación Española de Geografía, (84), 1-36. https://doi.org/10.21138/bage.2789

Flores, R. (2002): Vulnerabilidad del espacio rural y estrategias para reducirla. Perspectivas Rurales Nueva Época, 6 (11-12), 225-240. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/perspectivasrurales/article/view/3589

Hernández, D. (2018). La contaminación de acuíferos. https://geologicalmanblog.wordpress.com/2018/03/28/contaminacion-de-acuiferos/

Hernández, E. & Gil, F. (1995). Excavaciones en la rambla de la Alquería (Jumilla-Murcia). Verdolay (7), 81-96. https://www.turismoregiondemurcia.es/webs/museos/publicaciones/PUBLICACION_es_6177.pdf

Gadea, M.E. & Torres, F. (2013). Globalización del mercado del vino y reestructuración agrícola en zonas vitivinícolas tradicionales: la denominación de origen Utiel-Requena. https://revistas.ucm.es/index.php/STRA/article/view/59634/4564456546826

González, A., Ramón, A. & Hernández, S. (2015). El cultivo del viñedo como recurso turístico cultural: el caso de La Geria (Lanzarote, Islas Canarias, España). Papeles de Geografía, 61, 109–121. http://hdl.handle.net/10201/47628

Guerra, B. (2022). Desarrollo local. Escuela de negocios de la Universidad de las Américas. Quito (Ecuador). https://www.udla.edu.ec/liderazgo/blog/2022/01/05/desarrollo-local/

Jurado, J.M. & Pazos, F.J. (2016). Población y turismo rural en territorios de baja densidad demográfica en España. (2016). Boletín de la Asociación Española de Geografía (71), 247-272. https://doi.org/10.21138/bage.2282

López, T.J. & Sánchez, S.M. (2008): La creación de productos turísticos utilizando rutas enológicas. Pasos. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural. 6 (2), 159-171. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2008.06.013

Martínez, A., & Morales, F. J. (2016). El vino como recurso turístico para el fomento del desarrollo local. Una oportunidad para las comarcas del Vinalopó (Alicante) y el Altiplano Yecla-Jumilla (Murcia). Cuadernos de Turismo, (38), 267–300. https://doi.org/10.6018/turismo.38.2714

Mataix, J. (2001). Edafología Ambiental, 4º Ciencias Ambientales. Universidad Miguel Hernández.

Millán, G., & Dancausa, M.G. (2012). El desarrollo turístico de zonas rurales en España a partir de la creación de rutas del vino: un análisis DAFO. Teoría y praxis, 12, 52–79. https://doi.org/10.22403/UQROOMX/TYP12/03

Molleví, G., & Fusté, F. (2016). El turismo gastronómico, rutas turísticas y productos locales: el caso del vino y el queso en Cataluña. Geographicalia, 68, 25-47. http://dx.doi.org/10.26754/ojs_geoph/geoph.2016681580

Monnier, J.M. (2010). La profesionalización del turismo vitivinícola: el ejemplo del Loira. Libro de actas del 2º Congreso Europeo de Turismo Industrial, Toledo 2008, pp. 179-185.

Morales, A. (1972). El Altiplano de Jumilla-Yecla. Universidad de Murcia. 467 págs.

Morales, F.J. (2003). Factores «de éxito» de la industria del mueble de Yecla, como ejemplo de transformación y proyección de una ciudad media. Boletín de la Asociación Española de Geografía. 36, 81-92. https://www.age-geografia.es/ojs/index.php/bage/article/view/459/430

Morales, F.J. (2005). Efectos de la globalización en la actividad económica de Yecla. Excmo. Ayuntamiento de Yecla. 228 págs.

Morales, F.J. (2008). Agua y paisaje en Yecla. Excmo. Ayuntamiento de Yecla. 223 págs.

Morales, F.J. (2015). La aplicación de la herramienta DAFO en el análisis de las dinámicas territoriales. El caso del turismo rural sostenible en la comarca del altiplano murciano. Jornadas del grupo de trabajo estudios regionales de la AGE. Gestión y dinámicas del territorio. Fundamentos teóricos, metodologías, TICs y aportaciones. Universidad de Sevilla.

Morales, F.J. (2021a). Desarrollo local y vaciamiento demográfico en Moratalla (Murcia, España): ¿un proceso reversible a través de la promoción turística?. Terra: revista de desarrollo local, (8), 605-627.

Morales, F.J. (2021b). Transformaciones agrarias y nuevos paisajes rurales en el municipio de Yecla (España). Ed. Artemis. Curitiba-Paraná (Brasil), pp 1-18. https://doi.org/10.37572/EdArt_290621392

Nogué, J., & San Eugenio, J. (2017). The visual landscape’s contribution to generating territorial brands. Boletín de la Asociación Española de Geografía, 74, 143–160. http://dx.doi.org/10.21138/bage.2448

Nogué, J. & Esparcia, J. (2008). Nuevos factores de desarrollo territorial. Universidad de Valencia. 495 págs.

Palao, C. (1961). Análisis de Yecla como núcleo industrial. Anales de Filosofía y Letras de la Universidad de Murcia. pp. 67-73. http://digitum.um.es/jspui/bitstream/10201/21745/1/03%20Analisis%20de%20Yecla%20como%20nucleo%20industrial.pdf

Plaza, J.J., M.C., & Ruiz, A.R. (2017). Patrimonio, viñedo y turismo: recursos específicos para la innovación y el desarrollo territorial de Castilla-La Mancha. Cuadernos de Turismo, 40, 547–571. https://doi.org/10.6018/turismo.40.31010

Pulido, J.I. & Cárdenas, P.J. (2011). El turismo rural en España. Orientaciones estratégicas para una tipología aún en desarrollo. Boletín de la Asociación Española de Geografía 56, 155-176. https://www.age-geografia.es/ojs/index.php/bage/article/view/1348/1271

Rico, A. (2006). Políticas agrarias, eficiencia socioeconómica y retos de futuro en los regadíos intensivos. Boletín de la Asociación Española de Geografía, 41, 113-150. https://www.age-geografia.es/ojs/index.php/bage/article/view/1994/1907

Silva, R. (2002). Estrategias de inserción de las áreas rurales en la economía mundial. Una aproximación desde Andalucía. Boletín de la Asociación Española de Geografía 33, 103-134. https://www.age-geografia.es/ojs/index.php/bage/article/view/418/389

Soriano, F. (1972). Historia de Yecla. Domenech, 297 págs.

Vázquez Barquero, A. (2000). Desarrollo económico local y descentralización: aproximación a un marco conceptual. https://www.cepal.org/sites/default/files/publication/files/31392/S00020088_es.pdf

Velasco, M. (2009). Gestión turística del patrimonio cultural: enfoques para un desarrollo sostenible del turismo cultural. Cuadernos de Turismo 23, 237-235. https://revistas.um.es/turismo/article/view/70121/67591

Published

2025-02-17

How to Cite

Morales Yago, F. J. ., & Martínez Puche , A. (2025). Viticulture and Local Development in the Municipalities of Jumilla and Yecla (Murcia). Espacio, Tiempo y Forma. Serie VI. Geografía, (18), 27–54. https://doi.org/10.5944/etfvi.18.2025.42064

Issue

Section

Artículos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>