La gran batuda de Llorenç Villalonga : un estudi crític
DOI:
https://doi.org/10.5944/rllcgv.vol.17.2012.6027Palabras clave:
Llorenç Villalonga, La gran batuda, Flo la Vigne, L’àngel rebel, La Lulú, Lulú regina, Baltasar Porcel, novel·la mallorquina s. XX, El ángel rebelde, novela mallorquina s. XX,Resumen
De tota l’extensa obra villalonguiana, la novel·la La gran batuda en representa un dels punts culminants per la seva crítica social, a vegades càustica, però també irònica i còmica, dels canvis decisius i irreversibles, que va viu re la societat europea arran dels esdeveniments de maig del 68. L’autor des - criu amb ironia i amenitat el final d’una època anquilosada i profetitza alhora amb molta clarividència l’inici d’una de nova, la qual caracteritzarà la segona meitat del segle XX. La novel·la forma part de la tetralogia del cicle de La Lulú/Flo la Vigne. Malgrat la seva importància amb motiu de l’impacte social i el seu valor literari, no ha estat mai filmada ni traduïda a altres idiomes –altrament del que va succeir amb Bearn–, per la qual cosa no és tan coneguda com les seves novel·les principals, tot i que cal considerar-la com una peça clau dins del món villalonguià.
En la extensa obra villalonguiana, la novela La gran batuda representa uno de los puntos culminantes debido a su crítica social, a veces cáustica, pero también irónica y cómica, de los cambios decisivos e irreversibles, que vivió la sociedad europea a consecuencia de los sucesos de mayo del 68. El autor describe, con ironia y amenidad, el final de una época anquilosada a la vez que profetiza, con gran clarividencia, el inicio de una nueva, que caracterizará la segunda mitad del siglo XX. La novela forma parte de la tetralogía del ciclo de Lulú/Flo la Vigne. A pesar de su importancia debido a su impacto social y su valor literario, no ha sido nunca filmada ni traducida a otros idiomas –contrariamente a lo que sucedió con Bearn–, por lo que no goza de tanta popularidad como sus novelas principales, si bien se puede considerar como una pieza clave dentro del mundo villalonguiano.