Modelos lingüístico-literarios vascos anteriores al 68 - Urquizu, Patricio (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2013)
Tras unas consideraciones críticas sobre el tópico de que el sistema literario vasco es una isla, ya que la literatura siguiendo a Lotman es un sistema supralingüístico, se presentan los cuatro modelos lingüístico-literarios anteriores al Congreso de la Unificación de la Lengua Vasca de Aránzazu en 1968: el de Leizarraga, el de Axular, el gipuzkera osatua [guipuzcoano completado] y el de otros dialectos. Así mismo se presentan algunos aspectos particulares de los modelos según los géneros: poesía, narrativa, ensayo y teatro. Gogoeta egin ondoren aurreiritzi zenbaitez, zeinetan kontsideratzen baita euskal literatura uharte bat bailitzan, kontuan hartu gabe literatura egitura supralinguistikoa dela, Lotman-ek hain justuki dioen bezala, 1968an Arantzazuko Batasunaren Biltzarrean aurkeztu aitzin eman diren eredu linguistiko- literarioak aztertzen dira: Leizarragarena, Axularrena, gipuzkera osatuarena eta zenbait euskalkienak. Halaber eredu hauen moldekatze berezia poesia, narrazioa, saioa eta teatroa generoetan ikertzen da.