La gran batuda de Llorenç Villalonga : un estudi crític - Soler, Maridès (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2012)
De tota l’extensa obra villalonguiana, la novel·la La gran batuda en representa un dels punts culminants per la seva crítica social, a vegades càustica, però també irònica i còmica, dels canvis decisius i irreversibles, que va viu re la societat europea arran dels esdeveniments de maig del 68. L’autor des - criu amb ironia i amenitat el final d’una època anquilosada i profetitza alhora amb molta clarividència l’inici d’una de nova, la qual caracteritzarà la segona meitat del segle XX. La novel·la forma part de la tetralogia del cicle de La Lulú/Flo la Vigne. Malgrat la seva importància amb motiu de l’impacte social i el seu valor literari, no ha estat mai filmada ni traduïda a altres idiomes –altrament del que va succeir amb Bearn–, per la qual cosa no és tan coneguda com les seves novel·les principals, tot i que cal considerar-la com una peça clau dins del món villalonguià. En la extensa obra villalonguiana, la novela La gran batuda representa uno de los puntos culminantes debido a su crítica social, a veces cáustica, pero también irónica y cómica, de los cambios decisivos e irreversibles, que vivió la sociedad europea a consecuencia de los sucesos de mayo del 68. El autor describe, con ironia y amenidad, el final de una época anquilosada a la vez que profetiza, con gran clarividencia, el inicio de una nueva, que caracterizará la segunda mitad del siglo XX. La novela forma parte de la tetralogía del ciclo de Lulú/Flo la Vigne. A pesar de su importancia debido a su impacto social y su valor literario, no ha sido nunca filmada ni traducida a otros idiomas –contrariamente a lo que sucedió con Bearn–, por lo que no goza de tanta popularidad como sus novelas principales, si bien se puede considerar como una pieza clave dentro del mundo villalonguiano.