L’aportació lèxica de Josep Bernat i Baldoví, dins del context literari dels segles XVIII i XIX - Martí Mestre, Joaquim (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2012)
Amb l’estudi comparatiu i evolutiu d’alguns mots d’interés lexicogràfic: fleca, guit, barret / barretina / capell / muntera / sombrero, torcaboca / tovalló, comare / madrina / matrona / comadrona, bou / toro i palleta / lluquet, juntament amb altres veus, es demostra la importància dels escriptors de vocació popular, com Josep Bernat i Baldoví, en el coneixement del lèxic històric català, en un període tradicionalment poc aprofitat. Així mateix, l’estudi evolutiu del vocabulari ajuda a copsar els canvis en els costums i en les mentalitats. Con el estudio comparativo y evolutivo de algunas palabras de interés lexicográfico: fleca, guit, barret / barretina / capell / muntera / sombrero, torcaboca / tovalló, comare / madrina / matrona / comadrona, bou / toro i palleta / lluquet, junto a otras voces, se demuestra la importancia de los escritores de vocación popular, como Josep Bernat i Baldoví, para el conocimiento del léxico histórico catalán, en un período tradicionalmente poco aprovechado por los lexicógrafos. Por otra parte, el estudio evolutivo del vocabulario ayuda a percibir los cambios en las costumbres y las mentalidades.