Duel a Falconara: Frederic de Sicília contra Felip d’Anjou (Crònica de Muntaner, cap. 192) - Aguilar Àvila, Josep Antoni (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2025)
El present article analitza el capítol 192 de la Crònica de Ramon Muntaner, dedicat a la batalla de Falconara (1 de desembre de 1299), en què la host de Frederic d’Aragó, rei de Sicília, derrotà un exèrcit comandat per Felip d’Anjou, príncep de Tàrent i fill del rei Carles II de Nàpols. En concret, l’atenció se centra preferentment en la narració del combat cavalleresc que, segons el cronista català, mantingueren en el decurs de l’enfrontament el rei Frederic i el príncep Felip. L’estudi pren en consideració, d’una banda, altres fonts cronístiques i documentals relatives a la batalla (com ara la Historia sicula de Nicolò Speciale), i, de l’altra, els models literaris i culturals que influïren en la manera com Muntaner la recreà en la Crònica. L’anàlisi duta a terme posa de manifest que si bé el cronista reelabora literàriament els fets que narra, la seua versió de la batalla conté notícies confirmades per la historiografia i la documentació de l’època.