Quinze dies a Urgain, traducció pionera del basc al català - Galarraga Lopetegi, Aritz (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2024)
Les traduccions literàries des de la llengua basca a la catalana han sorgit, han crescut i s’han consolidat en les darreres quatre dècades, a partir dels anys 80 del segle xx, a conseqüència dels canvis polítics i culturals coneguts en ambdós territoris. Abans, però, existeix alguna traducció pionera, com és la novel·la que analitza aquest article, Quinze dies a Urgain, de Jose Antonio Loidi, publicada l’any 1961. Detallant la gènesi i la realització d’aquesta traducció, veurem com van ser els inicis de la pràctica traductològica entre la llengua basca i la catalana.