Memoria subalternoak Mikel Peruarenaren nobelagintzan - Sarasola Santamaria, Beñat (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2018)
Artikulu honek Mikel Peruarenaren nobelagintza aztertzen du memoria ikasketen ikuspegitik. Zehazki, memoria subalternoak fikzioaren bidez berreskuratzeko Peruarenak egiten dituen ahaleginak aletzen dira. Hala, alde batetik, euskal memoria hegemonikotik aparte dauden bi pasarte historiko gogorarazten dituzte Ez obeditu inori eta Su zelaiak nobelek; hurrenez huren, Kubako Independentzia Gerra eta Lehen Mundu Gerra. Bietan ere memoria eta identitate subalternoekiko jaidura eta sentsibilitatea sumatzen da. Bestetik, nobelotan, memoria lantzeko ohikoak diren hainbat elementu narratibo aurkitzen ahal dira, zeinak ezinbestekoak diren memoria subalternoen soslaia osatzeko. This article analyses Mikel Peruarena’s novels under memory studies perspective. More precisely, it researches the way Peruarena revives subaltern memories through his fiction. Thus, on one hand, the novels Ez obeditu inori and Su Zelaiak restore two historical chapters that have been forgotten within Basque hegemonic memory; respectively, Cuban War of Independence and First World War. In both cases, it can be seen a sensibility towards subaltern memories and identities. On the other hand, in these novels appear several narrative elements that are common in memory literature, and they are key to complete the subaltern memory character of them.