"Los balls sense vel" (1858): descripció lingüística d’un text religiós del s. XIX - Sanchis, Hèctor (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2015)
El model de llengua dels textos religiosos catalans del s. XIX ha estat una tema poc tractat pels estudiosos de la llengua. En el següent treball, ens proposem portar a terme una aproximació a aquest model lingüístic a través de l’obra "Los balls sense vel", un col·loqui de mitjans de segle XIX d’autor anònim. Aprofitarem l’anàlisi lingüística per a estudiar en quins textos gramaticals i lexicogràfics s’ha basat l’autor i quina coloració dialectal presenta. The language model of the religious texts of Catalan s. XIX has been a subject seldom dealt with by the language professionals. In the following work, we propose to carry out a linguistic approach to this model through the work "Los balls sense vel", a colloquium mid nineteenth century anonymous. Take the linguistic analysis to study in which grammatical and lexicographical texts the author has based and the dialectical influences.