La vocal /a/ àtona final al Pallars Sobirà i la vall Fosca - Beà, Isaac (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2013)
Aquest article és el resultat de l’anàlisi espectrogràfica de la vocal /a/ àtona en posició final absoluta al Pallars Sobirà i a la Vall Fosca. Es comparen els resultats amb els de les vocals tòniques del lleidatà i la neutra del català central, s’analitza l’efecte de la coarticulació en aquests resultats i es comprova si existeix algun tipus de variació geogràfica freqüencial en el territori analitzat. This article presents the results of the spectrographic analysis of non-stressed vowel /a/ in absolute final position in Pallars Sobirà and la Vall Fosca. These results are compared with those obtained from analyses of the tonic vowels of lleidatà and the schwa of central Catalan. The effect of co-articulation in these results is also analysed. Lastly, the existence of transitions in terms of geographical variation in the analysed territory is sought for.