Bernat Etxeparen bizitza-garaiaz albiste gehiago eta linguae vasconum primitiae (1545)-ren berrirakurketa - Urquizu, Patri (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2012)
En este artículo se presenta el documento inédito hallado por el profesor Patricio Urquizu entre los pergaminos del Archivo de la Colegiata de Orreaga-Roncesvalles, en que el obispo de Bayona Bertrand de Lehet nombra el 11 de enero de 1511 a Bernat Etxepare sacerdote de San-Miguel el Viejo (Eiheralarre) y de Zaro, parroquias cercanas a San Juan de Pie del Puerto (Baja Navarra), donde más tarde fue nombrado Vicario General. Así también se estudia el renacimiento bordelés. En éste participaron los humanistas vascos nativos de Sara, Juan de Ibarrola (+ Burdeos 1537) y Bernardo de Lehet (+ Burdeos 1562), que mantuvieron relaciones y correspondencia con humanistas como Andreas Goveanus, Robert Bréton «Britannus» profesor del Collège de Guyenne, donde estudió Montaigne, Jean de Boyssoné autor de cartas y poemas en latín, francés y occitano y Eustorg de Beaulieu, de la escuela marotiana, introductor del músico Clement Janequin en el círculo de Lehet, ontexto en el que se inserta la primera obra impresa en euskara. Patri Urkizuk Orreagako kolegio-elizako pergaminoen artean aurkitu dokumentua aurkezten du artikuluak. Agiri argitaragabe horretan, 1511ko urtarrilaren 11an Bertrand de Lehet Baionako apezpikuak, Bernat Etxepare Behe Nafarroako Donibane Garazitik gertuko Eiheralarre eta Zaroko herrietako apeza izendatu zuen, eta jakina den bezala Garazin Bikario Nagusi izatera iritsiko zen. Era berean ere Bordeleko Pizkundea eta haren parte har - tzaileak ikertzen ditu, hala nola, Juan de Ibarrola (+ Bordele 1537) eta Bernardo de Lehet (+ Bordele 1562) saratarrak. Azken hauek, Montaigneren ikastetxea izan zen Collège de Guyenneko Robert Bréton «Britannus» irakaslearekin eta okzitanoz, frantsesez eta latinez, eskutitz eta olerkiak idazten zituen Jean de Boyssoné-rekin harremanak izan zutuzten. Leheten taldean zirkulukoak izan ziren ere Clement Janequin eta Eustrog de Beaulieu musikariak, azken hau Marot- en eskolako poeta ere. Horixe dugu Linguae Vasconum Primitiae (Bordele 1545) euskaraz inprimaturiko lehenbiziko idazlanaren testuingurua.