La interacció entre els àmbits «polític» i «textual» en el regnat del Cerimoniós - Vianna, Luciano José (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2011)
L’any 1343 el rei Pere el Cerimoniós (1336-1387) va realitzar dues accions importants: confiscar el regne de Mallorca i patrocinar la composició d’una de les obres més importants de la història de la Corona d’Aragó, és a dir, la còpia del Llibre dels Fets, de forma que l’any de 1343 ens presenta un «àmbit polític» (confiscació del regne de Mallorca) i un «àmbit textual» (còpia del Llibre dels Fets). Així doncs, el nostre objectiu en aquest article és apropar-nos a la interacció entre els àmbits «polític» i «textual» amb especial cura a la producció de manuscrits, a la seva utilitat política i a la correspondència entre el poder polític i l’escriptura. In the year 1343 the king Peter III (1336-1387) accomplished two important actions: confiscated the kingdom of Majorca and sponsored one of the most important manuscripts on the history of the Crown of Aragon, i.e., the copy of Book of Deeds. In this vein, 1343 represent a year in which there are a «political context» (confiscation of the kingdom of Majorca) and a «textual context» (copy of Book of Deeds). Hence, in this paper our goal is approach us to the interaction between the «political» and «textual» contexts with special attention to the production of manuscripts, to its political utility and to the correspondence between the political power and the writing.