Nire Aitaren etxea deseraikiko dut: generoak familiako harremanen eraikuntzan duen eragina Karmele Jaioren eleberrian - Azpeitia Anta, Lorea (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2022)
Artikulu honen helburu nagusia, kritika feminista eta literatur kritika feminista uztartuz, Aitaren etxea eleberriko pertsonaien artean sortzen diren familia harremanetan generoak duen eragina aztertzea izango da. Gabriel Arestiren «Nire aitaren etxea» poema argitaratu zenetik ia hirurogei urte igaro diren honetan, oso bestelakoak dira «aitaren etxeari» buruzko gogoeta garaikideak, txikitatik jasotzen ditugun genero-mandatuen jabetze prozesua continuum bat izanik Jaioren eleberri osoan zehar. Analisi honetan mandatu horien eraikuntza/deseraikuntza prozesua deskribatzen ahaleginduko gara, horretarako pertsonaia nagusiek sentitzen dituzten deserosotasunei, zamei, erruei eta beldurrei erreparatuz. Azkenik, eleberriaren amaieraren esanahiari buruz egingo dugu gogoeta.