Quebrando os tabús: corpo e subversión en tres poetas galegas - Bermúdez Montes, María Teresa (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2020)
Partindo da relexión sobre as regras do patriarcado e os límites materiais e discursivos que aquelas impoñen, observaremos como o estigma social da menstruación é cuestionado e subvertido, para crear espazos de liberdade e transgresión nos textos literarios. Ocuparémonos de analizar os mecanismos tradicionais do tabú —como silenciamiento e invisibilización— e a súa conexión co impuro e abxecto para, a seguir, poñer o foco na ruptura propositada coas limitacións. Exploraremos a representación da menstruación nas últimas décadas como manifestación dun corpo asumido e reivindicado, froito dun espírito crítico e dunha vontade de empoderamento con base no pensamento feminista. Para isto centrarémonos en textos poéticos de tres autoras galegas contemporáneas: Lupe Gómez, Yolanda Castaño e Estíbaliz Espinosa. The aim of this paper is to develop a relection on the rules of patriarchy and the material and discursive limits that they impose. The traditional mechanisms of taboo - such as silencing and invisibility - and its connection with the impure and abject will also be analyzed,by putting the focus on the concious break from the constraints imposed. The representation of menstruation in recent decades will be explored as a manifestation of an assumed and claimed body, the result of a critical spirit and a desire for empowerment based on feminist thinking. Finally,the treatment of menstruation in poetic texts by three contemporary Galician authors - Lupe Gómez, Yolanda Castaño and Estíbaliz Espinosa- will be analyzed.