«Le dandy» de Charles Baudelaire en «Nós, os inadaptados» de Vicente Risco - Piñeiro Pais, Laura (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2014)
A pegada da nómina de Charles Baudelaire foi incuestionable na literatura española en xeral, mais tamén na galega en particular, tanto nos autores máis andados da Xeración Nós, como nos máis novos, que nacen coas vangardas e se espallan ata a posmodernidade. Porén, o noso obxectivo con este artigo é comprobar de que forma influíu o texto baudelairiano na creación da ideoloxía e no proxecto ensaístico de Vicente Risco centrándonos fundamentalmente nos textos «Le dandy», que pertence a “Le peintre de la vie moderne” (1863), e «Nós, os inadaptados» (1933), un dos ensaios máis recoñecidos da nómina risquiana. The traces of Charles Baudelaire’s work in Spanish literature in general, but also in Galician literature in particular, was unquestionable, not only on the eldest writers of the Nós Generation, but also on the youngest ones who were born during the avant-gardes period and lasted till postmodernism. Therefore, the aim of this article is to verify how Baudelaire had influence on the creation of the ideology and on Vicente Risco’s essay project, by focusing on the texts «Le dandy», which belongs to “Le peintre de la vie modern” (1863), and «Nós, os inadaptados» (1933), one of the most famous essays by Vicente Risco.