Exotopía e literatura de fronteira galegas: O caso do Grupo Bilbao - Frías Conde, Francisco Xavier; Luna Martín, Luis Miguel (Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca, 2014)
O presente estudo tenta actualizar o estudo da literatura galega extraterritorial, isto é, aquela escrita e publicada fóra das fronteiras xeográficas da Comunidade Autónoma Galega. A dita produción, fortemente marxinalizada decote, non adoita recibir a atención dos expertos, malia existir o feito de que os máximos expoñentes da literatura galega como tal pasaron unha parte do seu percurso histórico fóra do país, quer noutros lugares de España, quer no estranxeiro. Estes grupos supuxeron concentracións de creación e de ancoraxe á lingua e á cultura galegas, embora en condicións normalmente máis difíciles ou adversas que os grupos do interior do país. El presente estudio intenta actualizar el estudio de la literatura gallega extraterritorial, es decir, aquella escrita y publicada fuera de las fronteras geográficas de la Comunidad Autónoma de Galicia. Dicha producción, profundamente marginada en ocasiones, no suele recabar la atención de los estudiosos, a pesar, incluso, de que si hacemos una recensión histórica, los máximos exponentes de la literatura gallega como tal pasaron una parte de su devenir vital fuera del país, bien en otros lugares de España, bien en el extranjero. Esos grupos son, en realidad, concentraciones de creación y de anclaje a la lengua y la cultura que les es propia y, en último término, órganos de normalización y difusión de la lengua y la cultura gallegas, si bien en condiciones normalmente más difíciles o adversas que los grupos del interior del país.